De weg naar een scheiding

De relatie met haar man was al gespannen voor de dood van haar schoonmoeder. Ze wist dat ze op het punt stonden te scheiden, maar geen van beiden had dat formeel gezegd. Maar na de dood van zijn moeder, na verteerd te zijn door verdriet, was het gewoon te veel om te doen alsof haar man haar nog gelukkig kon maken.

Nooit meer…

Op een bepaald moment, toen ze elkaar voor het eerst ontmoetten, waren ze gelukkig. Het perfecte plaatje van geluk, in feite. Ze hadden elkaar ontmoet via een wederzijdse vriend. Een vriend had hem overgehaald om naar een trivia-avond in een bar te gaan. Dezelfde vriend had hem overgehaald om die avond ook te gaan. Toen hun ogen elkaar voor de eerste keer ontmoetten, was het liefde. Onmiddellijke liefde. Het soort liefde dat alleen in films voorkomt. Het had hen beiden recht in het gezicht geslagen. Ze maakten meteen een afspraak voor een etentje.

Na twee jaar verkering, en tijdens hun jubileumreis naar Parijs, was hij voor de Eiffeltoren op één knie gegaan. Het was echt perfect.

Een jaar later trouwden ze in de plaatselijke countryclub voor familie en vrienden. Hun wederzijdse vriend sprak die avond op de receptie, met de eer voor hoe zij verantwoordelijk was dat de twee elkaar ooit hadden ontmoet. Nou, die van hem en het feit dat ze allebei het antwoord wisten op een obscure triviantvraag.

Photo by Kristina Litvjak on Unsplash

Nu, vijf jaar later, na het ontnuchterende levensmoment dat het verlies van een moeder met zich meebrengt, en met de toevoeging van een prachtig huis en een tweejarige, hadden ze de enige manier gevonden waarop ze verder konden leven – door te scheiden.

Er was iets veranderd

Er was iets tussen hen veranderd. Misschien waren het de lange uren die ze werkte als een succesvolle makelaar. Of misschien het feit dat hij, ondanks het feit dat hij de hele dag thuis was met hun zoon, er nog steeds niet in slaagde om de afwas weg te zetten of de kleren schoon te krijgen. “Wat doet hij de hele dag?” vroeg ze zich af. Natuurlijk, ze wist dat hun zoon onstuimig kon zijn. Hij was twee! Maar serieus, kon haar man geen manier vinden om dingen gedaan te krijgen? Wat was er gebeurd met de succesvolle en georganiseerde accountmanager op wie ze verliefd was geworden?

Hij wist dat ze niet zonder fouten was. Zeker, ze had een jaar geleden geflirt met een collega. Maar er was niets gebeurd. Hij wist dat ze de aandacht kon trekken van elke man die ze wilde. Ze had zelfs een paar huizen verkocht met zijn flirttechnieken. Maar ze had nooit echt iets doorgezet. Hun financiële situatie was prima. Ze groeiden gewoon uit elkaar.

En toen stierf zijn moeder. Hij werd opgeslokt door verdriet. Werken leek zinloos. Waarom dag in dag uit naar je werk gaan als het enige wat er in het leven gebeurt is dat je eindigt in een doosje in de grond? Ondanks zijn extreme verdriet kon zijn man er nog steeds niet achter komen hoe hij huishoudelijk werk moest doen. Hij begon wrok tegen hem te koesteren. Een diepe, donkere wrok. Het soort dat zich al jaren opbouwt, klaar om te ontploffen bij elke kleine ruzie. De bron was een tijdje geleden vergiftigd, misschien altijd al, dacht ze. Misschien was het enige wat ze ooit gemeen hadden, dat ze allebei het antwoord wisten op die obscure weetjesvraag.

Een kwestie van echtscheiding

Maar hoe zou ze van hem scheiden? Hij had al jaren niet meer gewerkt. Als hij al niet wist hoe hij de was moest doen, hoe moest hij dan weten hoe hij voor zichzelf moest zorgen, of papieren indienen? Hij wist dat ze hem zou moeten steunen met alimentatiebetalingen. En wat met hun zoon. Hij wist dat ze zijn man aan hem kon toevertrouwen, maar kon ze erop vertrouwen dat hij dat nog zou kunnen als hij weer aan het werk moest?

Wat zouden ze doen met de feestdagen? Hij vond het heerlijk om op kerstochtend naar zijn zoon te kijken terwijl hij zijn cadeautjes openmaakte. Wat als ze die ochtend dit jaar niet zou meemaken? Zouden hij en zijn man in staat zijn zich genoeg te herpakken om dit kind samen op te voeden? Ze konden nu beschaafd zijn, maar ze was niet zeker van hoe hij zou reageren als hij de papieren eenmaal had ontvangen.

Hij besloot een echtscheidingsadvocaat te raadplegen. Na een paar telefoongesprekken had ze besloten om er een te nemen die streng was, maar niet te opdringerig. Hij wilde niet dat zijn man zich aangevallen zou voelen. Tijdens het eerste gesprek hadden ze alle bijzonderheden van zijn huwelijk besproken: het huis, hun zoon, zijn positie als kostwinner, zijn positie als huismoeder. Zijn moeder had hem een klein, maar substantieel geldbedrag nagelaten.

Zijn advocaat was meelevend geweest toen zij over hun huwelijk sprak, terwijl hij haar er ook aan herinnerde dat zij er was om de juridische aspecten van zijn huwelijk te regelen. Hij was duidelijk en voorzichtig toen ze het juridische jargon uitlegde en de vereiste informatie die ze zou moeten verkrijgen. Deze informatie omvatte alle financiële verklaringen, met inbegrip van belastingaangiften, hypotheek informatie, gezondheidszorg informatie, pensioenfondsen die de twee hadden opgericht, al het papierwerk dat ze had ontvangen met betrekking tot de erfenis die zijn moeder hem had nagelaten. Bovendien wilde ze weten wat er verwacht en gewenst werd op het gebied van voogdij en alimentatie. Het stellen van vragen over de relatie van de twee leidde de advocaat om te geloven dat de twee zou kunnen zijn goede kandidaten voor bemiddeling, een proces dat is bekend om te helpen verminderen proceskosten. In het werken door middel van het mediation-proces, een paar is in staat om te beslissen over alle aspecten van een huwelijk door de hulp van een team van erkende professionals. Deze aanpak heeft bewezen de vaak pijnlijke en slepende aard van een traditionele echtscheidingszaak te voorkomen. De neutrale partijen helpen de scheidende partijen om tot een beslissing te komen waar beiden zich in kunnen vinden.

Een jaar later na de echtscheiding

Een jaar later, na een emotioneel bemiddelingsproces, waren de twee gescheiden. Ze hadden een co-ouderschapsschema uitgewerkt dat hen beiden goed uitkwam. Het was voor hen allemaal een overgang geweest. Zijn echtgenoot en zijn echtgenote hadden beiden besloten het huis te verkopen als onderdeel van het scheidingsproces. Ze hadden het advies gekregen dat dit financieel het beste voor hen beiden was. Zijn appartement was slechts ongeveer 10 minuten van zijn huis verwijderd en zeer dicht bij waar hun huis was, zodat hun zoon op dezelfde school kon blijven en zijn zelfde vrienden kon houden. Ze wilden een beetje normaal voor hem blijven. Dat was belangrijk voor hen beiden. Hij bracht één week door met zijn man, en één week met de zijne. Natuurlijk, als hij om wat voor reden dan ook een andere ouder wilde bezoeken, dan kon dat, ongeacht wiens week het was. Ze wilden flexibel blijven en hadden het advies gekregen dat dit het beste voor hun zoon zou zijn. Hoewel ze dit jaar de kerstochtend niet met zijn zoon zou doorbrengen, had ze een compromis gesloten en besloten dat het een prima regeling zou zijn om hem op kerstavond te ontvangen. De dingen waren nog steeds gespannen als ze zijn ex-man zag, maar ze konden het aan. Elke dag werd het een beetje makkelijker. Sommige dagen waren echt moeilijk. Tijdens die dagen probeerde ze zich te omringen met of bezig te houden met zichzelf. Ze was onlangs begonnen met hardlopen en dat hielp om zijn geest te verlichten. Hoewel de scheiding niet gemakkelijk was, was ze blij dat ze eindelijk verder kon met zijn nieuwe leven.

Werken met een echtscheidingsadvocaat

Als u voor een echtscheiding staat, moet u werken met een familierecht advocaat die uw specifieke situatie kan bekijken en u op basis daarvan advies kan geven, in plaats van het te benaderen met een one size fits all mentaliteit. Uw specifieke situatie zal specifiek zijn voor u en uw huwelijk en de manier waarop uw leven was opgezet tijdens het huwelijk. Dit kan belangrijke financiële beslissingen betekenen met betrekking tot pensioenfondsen, onroerend goed, kinderalimentatie en voogdij, en alimentatie. Een echtscheidingsadvocaat zal met u samenwerken om u te helpen beslissen hoe u deze elementen van uw huwelijk en echtscheiding wilt aanpakken, en zal u ook begeleiden en ondersteunen. Hij of zij kan u door het proces leiden en u behoeden voor uitstel en druk. Zij kunnen er ook voor zorgen dat u aan alle vereiste tijdlijnen voldoet en dat u een eerlijk proces krijgt, mocht het nodig zijn om naar de rechtbank te gaan. Tenslotte zullen zij in staat zijn om u te helpen de vrijheid en het nieuwe leven te vinden dat u zoekt – een leven dat geheel op uw voorwaarden is.